Waarom met paarden?

Paarden oordelen niet en zijn altijd in het hier en nu. Zij reageren sterk op emoties en energie om hen heen; als kuddedier zijn zij immers afhankelijk van snel en goed reageren op anderen.

Het is wetenschappelijk bewezen, dat elke emotie bij mens en dier een bepaalde trilling geeft in het lichaam. Deze resonantie wordt door paarden beter gevoeld dan door mensen; deels doordat wij het voelen verleerd zijn en deels doordat zij letterlijk een groot lijf en een groot hart hebben. Er is dus niets “zweverigs” aan de inbreng van paarden, maar zij zijn gewoon, beter dan wij zelf, in staat om onze ware emoties te voelen.

Het paard reageert primair op onze emoties en ik heb geleerd dit gedrag te vertalen. Daardoor is de aanwezigheid van het paard een grote toegevoegde waarde om emoties en gedragingen inzichtelijk te maken. Daarnaast is eveneens wetenschappelijk bewezen dat bij mensen, door het contact met paarden, het stresshormoon cortisol daalt en het “gelukshormoon” oxitocyne stijgt. Bij de therapievorm equitherapie wordt dit effect nog vergroot, doordat je ook op het paard stapt. De wiegende beweging van het paard heeft een kalmerend en tegelijkertijd stimulerend effect op de hersenen, waardoor je makkelijker denkt en leert.

Onder het kopje “in de praktijk” kun je lezen hoe cliënten dit proces ervaren.

Please publish modules in offcanvas position.