Voorbeeldsessie Heal methode

Deze sessie vond plaats tijdens mijn opleiding. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt.

Cliënte L. heeft een ernstige verstandelijke beperking en kan niet praten. We vermoeden dat ze regelmatig pijn heeft, maar weten dit niet zeker. De paarden zijn graag in haar nabijheid en zij lijkt dit ook prettig te vinden. En dan gebeurt het volgende:

Cliënten L. en M. zijn samen in de binnenbak. Ik heb twee paarden bij hen gebracht: Zafira en Arwen. Cliënte L. zat in het midden op haar rollator, terwijl cliënte M. samen met mij contact zocht met de paarden. Terwijl ik achter L. stond en M. naast haar, kwam Zafira met haar achterhand vlak voor L. staan. Ze deed haar oren naar achteren, liet haar hoofd iets zakken en maakte trekkende bewegingen met een achterbeen. Ik vroeg me af waarom ze dit deed. Ik vond dit niet logisch, omdat er ruimte genoeg was voor haar om ergens anders te gaan staan en ik ken dit gedrag ook niet van haar. L. leek er moeite mee te hebben dat  Zafira zo dicht bij haar stond. Ik heb Zafira rustig weg geleid, maar zij ging al snel weer in dezelfde positie staan. Dit herhaalde zich drie keer. In de tussentijd liepen Arwen en M. rond in de binnenbak, maar dit leek geen invloed te hebben op de situatie. Na de derde keer weg leiden, ging Zafira naast L. staan, waarbij ze met een achterbeen naar haar buik trapte. Daarna liep ze weg. Zafira leek niet anders te willen dan dicht bij L. zijn en was daar niet in te sturen.
Omdat ik het gedrag niet kon duiden, heb ik gevraagd of anderen mij konden helpen. De docente reageerde als volgt: “ Ja, ik heb het  paarden vaak zien doen. Zo geven ze een healing aan mensen. Gericht op echt het innerlijke, hart en buik, soms baarmoeder, liefde. Zou dat kunnen?” 

We vermoeden al langere tijd dat L. last van buikpijn heeft en dat dit de oorzaak is van spanningsmomenten die ze onregelmatig heeft. Zafira had ons laten zien dat L. pijn heeft. De weken erna heb ik L. vaker samen gebracht met Zafira, waarbij Zafira steeds lang bij L. ging staan (met haar hoofd bij haar en op rust) en er een sterke verbinding tussen hen te voelen en te zien was. L. ontspant duidelijk in Zafira’s aanwezigheid en wordt tijdens de sessies steeds alerter op haar omgeving. De tijd dat Zafira bij L. blijft staan wordt steeds wat korter. L. is de laatste weken open en ontspannen.
Mijn interpretatie is, dat L. zich door het werk van Zafira beter is gaan voelen en dat Zafira weet dat er minder healing nodig is.

Please publish modules in offcanvas position.