Voorbeeldrapportage Equitherapie

M. is een cliënte met een verstandelijke beperking. Zij heeft moeite met het herkennen en respecteren van grenzen bij anderen, maar bewaakt aan de andere kant haar eigen (lichamelijke) grenzen sterk. Door middel van oefeningen met de paarden, vergroot ik haar vaardigheden om grenzen te (h)erkennen, geduld te hebben en zich in te leven in anderen.

Cliënt:
M.
Doelstelling: Vergroten zelfkennis, grenzen herkennen
Vervolgsessie: 3
Paard: Petra

Situatie

We lopen eerst het land in om even tussen de paarden te zijn. Daarna gaan we naar de buitenbak.

Verloop

In het land doen we een rollenspel: M. is een paard of ik ben het. Ik laat haar voelen hoe het is als er hard aan het touw getrokken wordt en benoem dat ik dat niet fijn vindt en M. ook niet, dus de paarden ook niet. M. vindt dit grappig, maar luistert ook aandachtig. Achter in het land komen alle paarden kijken. Zafira komt even snuffelen, daarna blijft Nova in de buurt. M. aait Nova. Als ze wil knuffelen, doet Nova een paar stappen naar achteren. Ik benoem dat Nova aaien fijn vindt, maar knuffelen niet. M. houdt het bij aaien daarna. Als Petra naar ons toe komt, doe ik het touw om haar nek en lopen we naar voren met alle paarden achter ons aan. Ik doe het halster aan en M. mag Petra naar de bak brengen. Petra is ontspannen en loopt rustig met M. mee.

Ik vraag M. vier pionnen neer te zetten. Ik benoem nogmaals het rollenspel in het land. M. mag een pion kiezen en daar rustig naartoe lopen met het paard. Dat gaat redelijk rustig. Petra loopt kalm mee. Daarna mag ze snel naar een volgende pion lopen. Ze wil rennen, maar Petra versnelt minimaal. M. kijkt telkens om en trekt wel aan het touw, maar niet echt hard. Petra blijft ontspannen. We herhalen dit een paar keer.

Ik neem het touw over en vraag M. dezelfde stappen te zetten als het paard. Ze vindt dit erg moeilijk. Ik ga naast haar lopen en doe mee. Nu gaat het beter. Als Petra iets versneld, heeft M. veel moeite om het ritme bij te houden/aan te passen. Ik complimenteer elke goede poging. M. lijkt het moeilijk, maar ook interessant, te vinden.

Please publish modules in offcanvas position.