Rapportage paardentherapie

Datum: 30 augustus 2016
Cliënt: D. - dochter    
Doelstelling: Moeder komt mee. Ik wil laten zien wat dochter hier doet en een kleine familie opstelling doen.
Vervolgsessie: 8
Paard: Alle paarden


Situatie

Ik heb de paarden in de buitenbak gezet. Ze hebben daar randjes gras te eten en lopen rustig rond. Ervoor staan 3 stoelen klaar. Ik weet dat moeder ervaring heeft met paarden.


Verloop

We gaan zitten op de stoelen met zicht op de paarden. Ik leg kort uit wat paardentherapie inhoudt en vraag of moeder vragen heeft. Ze heeft een sceptische houding, alhoewel ze dit niet uitspreekt. Ik leg uit wat dochter tot nu toe heeft gedaan en dat we niet alleen op de ademhaling, maar ook op zelfbewustzijn en zelfvertrouwen focussen. Ik benoem dat D. vertelt over moeilijkheden thuis. Moeder lijkt dit te willen bagatelliseren (lichaamstaal). Moeder vraagt wat de rol van de paarden is. Ik geef een aantal voorbeelden.
Ik vraag moeder om naar de paarden te kijken en te benoemen wie staat voor elk gezinslid. Al heel snel benoemd ze dit: Nova is zijzelf (wijkt af in kleur), Petra is haar man (groot), Zafira en Arwen zijn de kinderen (kleiner). Ze verontschuldigt zich dat ze dit rationeel bekijkt. Ik benoem dat er geen goed/slecht is. Het valt me wel op dat ze, net als dochter, nauwelijks de tijd neemt om te observeren. We lopen de bak in en ik vraag haar nogmaals goed te kijken, nu ook naar het gedrag van de paarden.

Ik vraag hen de grote pion als vader te zien en de kleine als het broertje. Ik vraag hen samen zo te gaan staan met de pionnen, dat het klopt met de familiesituatie. Ik leg kort uit wat het idee achter deze oefening is, omdat ik denk dat het voor moeder belangrijk is om meer infomatie te hebben. Het valt me op dat moeder gelijk de leiding neemt en weinig ruimte laat voor dochters mening, die dit laat gebeuren. Beiden vinden dat vader aan de buitenkant moet staan, moeder er recht voor (volgens dochter dichter bij vader dan volgens moeder), dan ruimte en in een rechte lijn vervolgens broer en daar achter dochter (volgens moeder moet ze naast broer staan). De kinderen staan in deze opstelling ver van de ouders. Drie van de paarden stoppen met eten en vooral Nova neemt een bijna verstarde houding aan, aan de rand van de bak. Arwen komt even bij moeder snuffelen en loopt door naar dochter. Nova gaat achter moeder staan en blijft daar staan met haar hoofd tegen moeders rug. Moeder geeft aan dit niet prettig te vinden omdat ze graag controle heeft over wat er achter haar gebeurt. Ik benoem dat Nova naast haar man staat en leg uit dat een paard vaak achter je gaat staan als steun. Nova blijft lang staan. Zafira komt even kijken en loopt weer weg.

Gedurende de hele sessie valt het me op hoe moeder en dochter op elkaar lijken qua communicatie en uitstraling: licht afwijzend/afwachtend, snel afgeleid.
Ik vraag moeder nu alles neer te zetten zoals ze graag zou willen dat het was. Ze zet alles dichter bij elkaar, maar nog steeds de kinderen tegenover de ouders. Ze twijfelt even, maar zet het dan in een vierkant, om en om met vrij veel tussenruimte. De paarden reageren nu niet. Dan mag dochter alles zetten zoals ze het zou willen. Ze zet  de pionnen dicht bij elkaar, gaat zelf er bijna tussenin staan en vraagt haar moeder hetzelfde te doen. Moeder houdt duidelijk meer afstand dan dochter zou willen. Beide zijn wat ongemakkelijk. Ik vraag dochter haar moeder neer te zetten waar zij wil en ze vraagt haar moeder dichterbij. Nova komt nu naast moeder staan. Ik loop er naartoe en vertel wat ik zie, zowel de verschillen als de overeenkomsten. Ik voel de emotie bij beiden. Ik benoem dat Nova nu naast haar staat in plaats van achter haar. Dan komen Zafira en Arwen ook aanlopen. Zafira snuffelt even en loopt door. Ik benoem dit gelijk: Zafira loopt vaak weg en dochter vindt dit vervelend, omdat het haar aan haar moeders gedrag doet denken.

Ik benoem wat ik zie en dat zij daar zelf hun gedachten bij mogen hebben. Ik vraag moeder of ze de paarden in hun rol als gezinslid wil vertellen wat ze eigenlijk kwijt wil. Ik loop met dochter naar de hoek van de bak, waar we het niet kunnen horen, maar wel zien. Als ze tegen Nova praat, komt Petra aanlopen en gaan deze twee staan groomen; iets wat ze normaal nooit doen als er mensen vlakbij zijn. Ik benoem het: “Kijk, daar sta je met je man!” Het emotioneert moeder zichtbaar. Het groomen stopt als moeder wegloopt. In de tussentijd probeer ik dochter de aandacht erbij te laten houden (kijk eens wat er gebeurt) en vraag wat zij ervan vindt. Ze vindt het fijn dat haar moeder meedoet en ziet de emotie. Ik zeg dat ik die ook bij haarzelf zie en dat dat goed is. Ik mag van haar vertellen, dat zij Zafira als haar moeder aanwees, omdat die ook altijd weg loopt. Ik benoem dat moeder Zafira nu juist als dochter aanwees en Zafira ook bij haar weg liep.

De paarden komen allemaal om ons heen staan. Ik benoem dat dit hun steun is. Het is een bijzonder moment. Daarna gaan de paarden in stellen staan groomen. Ik moedig dochter en moeder aan om dan toch ook elkaar een knuffel te geven. Dit doen ze, maar niet lang. Toch voel ik grote verbinding.

Please publish modules in offcanvas position.