Wie ben ik?

In 2013 ben ik (in samenwerking met Gemiva-svg) van start gegaan met mijn zorgboerderij “Hoogkamer”; dagbesteding voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Op deze boerderij bieden we onze cliënten zo veel mogelijk buitenactiviteiten aan, gericht op het meedoen voor iedereen.

Ik woon met mijn gezin op boven genoemde boerderij waar we naast de paarden diverse dieren houden. Daarnaast ben ik actief als jeugdtrainer bij de plaatselijke schaatsvereniging. Zowel ten behoeve van mijn werk als voor het trainerschap, heb ik diverse cursussen op het gebied van psychologie, begeleiding en interactie gevolgd en met succes afgerond.

Als dochter van een boer met paardenliefde, ben ik opgegroeid tussen de paarden en andere dieren. De paarden moesten nut hebben, dus moesten ze zo vaak mogelijk werken voor ons: voor de kar, onder het zadel en aan het werk op het land.

Al jaren geleden ging ik op zoek naar andere wegen om met de paarden om te gaan. Vooral mijn paard Stijn heeft mij gedwongen anders te gaan denken en te handelen, simpelweg doordat hij niet anders kon. Hij reageerde op de “normale” training, door te weigeren of agressief te worden en was heel onvoorspelbaar. Door meer naar hem te kijken en te luisteren, zijn we samen toch ver gekomen.

In september 2014 ben ik begonnen aan de post HBO opleiding paard en hulpverlening. In dit studiejaar heb ik kennis gemaakt met diverse manieren van therapie, coaching en hulpverlening met paarden. Deze opleiding werd een jaar vol vragen, verwondering en ideeën, met één rode draad: de relatie tussen paard en mens. In 2016 heb ik aanvullend het individuele traject tot Chiron equitherapeut gevolgd.

Tijdens deze opleidingen kwam ik op het punt, dat ik kan accepteren dat de paarden antwoorden geven op vragen die soms nog niet eens zijn gesteld. Klinkt dat vaag? Dat kan, maar het is een feit dat dieren, en paarden in het bijzonder, vaak beter aanvoelen wat in ons speelt, dan wij zelf. (Lees hiervoor de talloze documentatie over dit onderwerp.)

Ik denk nu op waarde te kunnen schatten wat ik mee heb gekregen uit zowel mijn opvoeding, mijn eigen zoektocht en mijn opleidingen. Met al deze bagage, hoop ik van nut te zijn voor andere mensen.

Annelies de Regt

Please publish modules in offcanvas position.